SÖDRA SARVTRÄSK

UPPDRAG

KATEGORI

PLATS

BYGGHERRE

ARKITEKT

STATUS

PROJEKTERINGSLEDNING

BOSTÄDER, 18 400 m² BTA

STOCKHOLM

TO BE ANNOUNCED

TO BE ANNOUNCED

SYSTEMHANDLING,

PÅGÅENDE

SÖDRA SARVTRÄSK

UPPDRAG

KATEGORI

PLATS

BYGGHERRE

BESTÄLLARE

STATUS

ARKITEKTUR

BOSTADSHUS, 19 713 m² BTA

NACKA KOMMUN

SERNEKE

MAGNOLIA BOSTAD

UNDER KONSTRUKTION

Vårt framgångsrika samarbete med Serneke och Magnolia Bostad fortsätter i utvecklingen av det nya bostadskvarteret Hantverkaren, där Kontrast har fått arkitekturuppdraget i bygghandlingsskedet.

Projektet Södra Sarvträsk blir ett av de första kvarteren som byggs i Nacka kommuns stora stadsutvecklingsprojekt där de planerar minst 1 500 bostäder. Projektet innebär 220 nya lägenheter, LSS-bonde, gemensamhetslokaler, underliggande parkeringsgarage och en gemensam innergård som ska skapa en trivsam miljö för de boende. Södra Sarvträsk blir en balans av stad och natur.

Kvarteret bryts upp med tydligt definierade husvolymer som har olika identitet. 
Alla husvolymer har träfasad men är komponerade på olika sätt för att skapa en stadskänsla i området. Ena fasaden består av klassisk trässhingel med stensockel. Den andra fasaden består av träpanel i olika riktningar med anknytning till tidigt 1900-tals stil. Sen har vi fasadtypen med förkolnat trä strukturerad med pilastrar av cederträ och en sockel i mörkt tegel. Bakom det förkolnade ytan framträder träets naturliga färger som ger ytan en svartbrun nyans. Detta är en gammal japansk teknik som hindrar träet från att mögla och brytas ned. Tekniken, som kallas för Shou Sugi Ban, har blivit alltmer uppmärksammad på̊ senare tid i väst.

Vårt mål är att skapa en levande och attraktiv stadsdel för boende, besökare och företag som kan bidra till utvecklingen av Orminges karaktär och identitet. Projektet är just nu under produktion och beräknas vara klart 2024.

Södra Sarvträsk Gatuvy
Södra Sarvträsk Innergard
Södra Sarvträsk Interior