BUNKERVIEW

UPPDRAG

KATEGORI

PLATS

BESTÄLLARE

STATUS

ARKITEKT

FRITIDSHUS, 5 ROK

HUDIKSVALL

PRIVAT

PÅGÅENDE

Detta projekt strävade efter att skapa en egen samtida tolkning av beställarens tämligen klassiska begär men det var samtidigt beställarens livsuppgift att förverkliga en dröm.

Tomten är beläget vid Mälaren med sjöutsikt mot nordväst och den nordöstra sidan av tomten har den bästa sikten mot vattnet. Beställaren ville ha ett hus med runda former vilket skulle skapas med ett modernt uttryck och rumsformer som var möbleringsvänliga.

Angöringen till tomten är från nordväst. Huset placeras längst bak i tomten för att skärma av mot grannarna i sydost och skapa en stor avskild gård framför huset med utsikt mot vattnet och tillgång till eftermiddag och kvällssol. 

Husets form annonserar tydligt till ankommande gäster var huvudentrén är placerad. Övre planet av huset hyser sovrum och allrum som bildar en mezzanin mot vardagsrummet för att tillåta dubbel takhöjd, och ge utrymme åt de höga glaspartierna som ger full syn mot sjön från vardagsrum och kök. Sovrumsdelen skjuter ut utanför entréplanets väggar och sträcker sig, likt en bro över till garaget. Ca 6 m av denna sovrumsbro hänger fritt mellan hus och garage och skapar en skyddad uteplats under i anslutning till den planerade poolen.

BUNKERVIEW

UPPDRAG

KATEGORI

PLATS

BESTÄLLARE

STATUS

ARKITEKT

FRITIDSHUS, 5 ROK

HUDIKSVALL

PRIVAT

PÅGÅENDE

I utkanten av Hälsingland, i tätorten Stocka fanns det en idé om ett fritidshus som blickade ut mot Östersjön. I denna tomt som erbjöd sådan utsikt, ingick även en förlegad bunker. Bunkern är dold men delar upp tomten i två delar genom de olika nivåskillnaderna från bunkern och marknivån. Det problematiserade placeringen av fritidshuset på tomten då den varken skulle få plats ovanför eller nedanför bunkern. Utgångspunkten i projektet blev därför själva bunkern och huset kunde istället anslutas till de olika volymnivåerna och justera marknivåerna med sin egen utformning.

Fritidshuset utformas utifrån två block som är placerade på varandra för att justera volymnivåerna av både bunkern och den lägre marknivån. Den nordöstra delen av fritidshuset blickar mot natur, hav och lugnet samtidigt som den sydvästra sidan öppnar ut mot trädgården och ansluter sig till sociala- och fritidsaktiviteter.

Det längre utsticket av det övre blocket har sitt syfte att enbart rama in havsutsikten från Östersjön vilket ges genom det enorma fönsterpartiet. Det övre blocket är även en aning vriden istället för att placeras kant mot kant mot det nedre blocket. Tanken bakom detta var att skapa en känsla av formation och bevisa att husets utformning består av två block. Det övre blocket blir husets övervåning och ger utrymme till sovrum och sällskapsrum med fängslande utsikt ut mot havet. Det nedre blocket av huset kopplas till trädgård och sociala sammanhang som kök och bastu. Nedervåningen får ljusinsläpp genom avlånga och smala fönsterpartier vilket inspirerades av björkträden i skogen som är synliga genom fönsterna.

Vy mot huset
Vy mot Vatten
1-01
1-02
1-03
1-04